DB2 Questions   «Prev  Next»

DB2 Binds and Access Path Questions

  1. What is a DB2 bind?

    Answer: A DB2 bind is a process that builds an access path to DB2 tables.

  2. What is a DB2 access path?

    Answer: An access path is the method used to access data specified in DB2 sql statements.

  3. What is a DB2 plan?

    Answer: An application plan or package is generated by the bind to define an access path.

  4. What is normalization and what are the five normal forms?

    Answer: Normalization is a design procedure for representing data in tabular format. The five normal forms are progressive rules to represent the data with minimal redundancy.

  5. What are foreign keys?

    Answer: These are attributes of one table that have matching values in a primary key in another table, allowing for relationships between the tables.

  6. Describe the elements of the SELECT query syntax.

    Answer: SELECT element FROM table WHERE conditional statement.

  7. Explain the use of the WHERE clause.

    Answer: WHERE is used with a relational statement to isolate the object element or row.

  8. What techniques are used to retrieve data from more than one table in a single SQL statement?

    Answer: Joins, unions and nested selects are used to retrieve data from more than one table in a single SQL statement.

  9. What do the initials DDL and DML stand for and what is their meaning?

    Answer: DDL is data definition language and DML is data manipulation language.
    a) DDL statements are CREATE, ALTER, TRUNCATE.
    b) DML statements are SELECT, INSERT, DELETE and UPDATE.

  10. What is a view and why do we use it?

    Answer: A view is a virtual table made up of data from base tables and other views, but not stored separately.