RelationalDBDesign   Tweet



DB2 Questions   «Prev  Next»

DB2 Interview Questions 1

  1. What is a DB2 bind?
    Answer: A DB2 bind is a process that builds an access path to DB2 tables.
  2. What is a DB2 access path?
    Answer: An access path is the method used to access data specified in DB2 sql statements.
  3. What is a DB2 plan?
    Answer: An application plan or package is generated by the bind to define an access path.
  4. What is normalization and what are the five normal forms?
    Answer: Normalization is a design procedure for representing data in tabular format. The five normal forms are progressive rules to represent the data with minimal redundancy.
  5. What are foreign keys?
    Answer: These are attributes of one table that have matching values in a primary key in another table, allowing for relationships between tables.

  6. Describe the elements of the SELECT query syntax.
    Answer: SELECT element FROM table WHERE conditional statement.
  7. Explain the use of the WHERE clause.
    Answer: WHERE is used with a relational statement to isolate the object element or row.
  8. What techniques are used to retrieve data from more than one table in a single SQL statement?
    Answer: Joins, unions and nested selects are used to retrieve data.
  9. What do the initials DDL and DML stand for and what is their meaning?
    Answer: DDL is data definition language and DML is data manipulation language.
    DDL statements are CREATE, ALTER, TRUNCATE.
    DML statements are SELECT, INSERT, DELETE and UPDATE.
  10. What is a view and why do we use it?
    Answer: A view is a virtual table made up of data from base tables and other views, but not stored separately.